Wednesday 28 December 2011

Panettone

Panettone este o prajitura inventata dintr-o gresala, in Italia, in secolul al-XV-lea. Preparatul unui bucatar, despre care legenda spune ca se chema Toni, s-a ars, astfel incat acesta a trebuit sa incropeasca repede ceva in loc. Folosind cateva ingrediente simple, a facut un fel de cozonac, care a cucerit papilele gustative ale lui Ludovico di Moro, care, incantat, a intrebat cine a facut painea. I s-a spus ca Toni! Ludovico a raspuns: "Aceasta sa fie painea lui Toni" - adica "pane di Toni", panettone! Este o mare diferenta intre Panettone facut in casa si cel cumparat. Daca nu ma credeti, incercati reteta!

Ingrediente:

600 g faina
3 oua
1/4 apa calduta
1/4 cana lapte
1 pachet drojdie uscata
5 linguri de unt
100 g zahar
coaja de la o portocala mare
coaja de la o lamaie
1 lingura esenta de vanilie
1 lingurita sare
1/2 cana stafide aurii
1/2 cana stafide brune
1/2 caise uscate taiate asemenea stafidelor


Mod de preparare:

Intr-un vas mic se combina apa si laptele cald peste care se presara drojdia. Se lasa sa stea la cald 5 minute dupa care se adauga 4 linguri de faina si o lingura de zahar si se amesteca bine. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa stea la cald 3o minute pana cand isi dubleaza volumul.
In alt castron se amesteca impreuna ouale, zaharul, untul, vanilia, coaja de lamaie, coaja de portocala. . Se adauga si amestecul de faina si drojdie si se combina. Se adauga restul de faina si putina sare. Dupa 5 minute se adauga stafidele, caisele taiate, migdale .
Amestecul rezultat se pune la cald la crescut aproximativ 2 ore.
Dupa aceasta aluatul se framanta putin si se pune in forma de panettone. Forma de panettone este o hartie de copt rotunda, inalta, cu fund care se gaseste in comert. Eu nu am gasit si am imbracat o cratita in hartie de copt. Se pune aluatul in forma tinand cont de faptul ca aluatul trebuie sa creasca.  Se lasa din nou la cald la crescut .
Inainte de coacere se unge panettone cu unt si apoi cu  galbenus si se face o cruce in mijloc.
Se introduce in cuptorul preincalzit si se lasa pana se rumeneste bine 20-30 minute.

 POFTA BUNA!

No comments:

Post a Comment