Conserve

 Gem de struguri

Ingrediente:

un kg dtruguri dulci (Hamburg)
500g zahar
5 cuisoare
1 lingurita scortisoara macinata
100 g miez de nuca

Mod de preparare:

Boabele de struguri se desprind de vrej, se spala apoi li se csot samburii si coaja. Se pun intr-o cratita cu zaharul, scortisoara si cuisoarele si se lasa de pe o zi pe alta. A doua zi se pune cratita la foc, pe o placa si nu direct pe foc. Se fierbe amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. E gata atunci cand, tragand cu lingura de sus in jos, se poate vedea fundul cratitei. Se pune apoi nuca  si se toarna fierbinte in borcanele curate. acestea se inchid cu capac si se intorc cu gura in jos, sa se raceasca asa.

Gem cu prune

Ingrediente:

4 kg de prune mici
1 kg zahar
150 g miez de nuca
2 lingurite scortisoara

Mod de preparare:

Se spala fructele, li se scot samburii si se pun in cratita in care se va fierbe gemul. Se presara zahar si scortisoara, se amesteca si se lasa de pe o zi pe alta. A doua zi se pune vasul pe foc, pe o tabla. E gata atunci cand a scazut suficient de mult. In acest moment se adauga nucamaruntita si, apoi se oune gemul in borcane care se mai lasa la cuptor 15-20 minute.

 

Vinete murate


Ingrediente:

6-7 vinete medii
o capatana usturoi
3 cepe albe
sare
2 legaturi patrunjel

Mod de preparare:

Vinetele se taie felii late de un cm, care se presara cu sare si se lasa sa stea asa timp de o ora, apoi se inlatura zeama care s-a lasat. Se pun feliile in 6-7 borcane, alternand cu usturoi, ceapa taiata pestisori si patrunjel netocat. Continutul plicului Pikant fix se amesteca cu apa, otetul si zaharul conform instructiunilor de pe ambalaj. Compozitia astfel obtinuta se toarna fierbinte peste vinetele din borcane. Se inchid borcanele ermetic si, dupa ce s-au racit, se pun in camara, la loc racoros.

 

 Compot de struguri

Ingrediente:

un kg de struguri
250 g zahar
un baton scortisoara


Mod de preparare:

Boabele de strugure spalate si curatate de seminte si coaja se pun in borcane sau sticle cu gura larga. Zaharul, scortisoara si apa se pun la fiert si, cand incepe sa se lege se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Apoi se toarna peste struguri si se astupa borcanele sau sticlele. Se fierb recipientele de compot, la bain/marie, pentru 20 minute si apoi se lasa sa se raceasca acoperite cu paturi.

 

 Zacusca Clasica

Ingrediente:

10 kg vinete
3 kg ardei
3 kg gogosari
5 kg ceapa
2 l bulion
un litru ulei
sare
boabe de piper
foi de dafin

Mod de preparare:

Se coc vinetele, ardeii si gogosarii, se curata de coaja si se lasa sa se scurga foarte bine. Apoi se trec prin masina de tocat, ori se toaca manual. In cratita in care va fierbe zacusca se pune tot uleiul si ceapa tocata marunt si se lasa pana devine sticloasa. Apoi s epun ardeii si gogosarii care se lasa si ei sa se caleasca. Urmeaza vinetelesi, dupa calirea acestora, se adauga si bulionul, sarea, piperul, foile de dafin. Se fierbe pana ce uleiul iese la suprafata. Se pune calda in borcane care se mai lasa 15 minute la cuptor pana capata o creasta deasupra. Apoi se inchid cu capac.

 

Dulceata de caise

Ingrediente:

un kg de caise bine coapte
800 g zahar

Mod de preparare:


Caisele se spala, se rup in doua si li se scot samburii. Fructele se taie marunt si se amesteca cu zaharul si se lasa la rece de pe o zi pe alta.
A doua zi, dulceata se aseaza la foc iute si se amesteca pentru a se evita lipirea. Se lasa un sfert de ora, amestecand si inlaturand spuma. Apoi se micsoreaza focul si se lasa sa fiarba pana cand dulceata este legata.
Dulceata se pune calda in borcane, se astupa si apoi se intorc borcanele cu gura in jos. Se lasa asa pana se racesc si se duc in camara.

 


 

Vinete cu usturoi

Ingrediente:

5-6 vinete lungi si subtiri
o cana mujdei de usturoi
3 cani otet diluat si fiert (1 pahar de otet la 2 pahare apa)
2 frunze dafin
1/2 kg ilei


Mod de preparare:

Se spala vinetele cu tot cu coaja si se taie felii groase cam de 2 -3 degete. Feliile se presara cu sare si se lasa la scurs cateva ore. Dupa ce s-au scurs bine, se preseaza si se sterg cu un prosop absorbant de bucatarie si se pun la prajit in uleiul bine incins. Feliile prajite de vanata se ung apoi cu mujdei de usturoi si se aseaza in borcan na peste alta. Peste vinetele din borcan se toarna apoi otetul fiert cu mirodeniile si racit. Se leaga borcanul la gura cu ceolofan dublu. Se pot servi dupa maximum 12 zile.



Rosii uscate in ulei

Ingrediente

2 kg rosii mici
un praf sare de mare
un praf piper
10 catei mici de usturoi
6 varfuri de lingurita de cimbru
2 ardei iuti
200 ml masline


Mod de preparare

Se aleg rosiile micute, cu putini samburi. Se spala bine, se sterg cu servetele absorbante si apoi se taie jumatati pe lung. Seaseaza in tava cuptorului, cu pulpa in sus, lasand spatiu intre ele, sa nu se atinga. Se presara cu sare de mare si putin piper. Se baga la cuptorulpreincalzit in prealabil la 100 grade Celsius si se lasa in jur de 3 ore, in funtie de marime. Se verifica la fiecare jumatate de ora.
Sunt gata atunci cand nu sunt nici foarte moi nici forte tari si sunt inca flexibile, asemenea stafidelor.
Se aseaza bucatelele de rosii inghesuite intr-un borcan introducand printre ele catei de usturoi intregi, rondele de ardei iute, piperul si cimbrul. Se toarna ulei de masline pana sunt perfect acoperite.
Se tin la frigider si se consuma in 3 saptamani





Compot de cirese

Ingrediente:


un kg cirese
1 pahar apa sau vin rosu
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
un praf sare


Mod de preparare:


Apa se pune la fiert impreuna cu zaharul, putina sare, zaharul vanilat. Cand incepe sa se lege siropul, se adauga ciresele si se lasa la fiert pe foc mic.

Mod de servire:

Se serveste dupa ce s-a racit sau se poate pune in borcane.